Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

αντίσταση στην ινσουλίνη

     anti΄stasi stin insouli΄ni    
insulin resistance

     ίνσουλιν ρεζίστανς    

Ερμηνεία:

 Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση, κατά την οποία ο οργανισμός παράγει κανονικά ινσουλίνη, χωρίς όμως να έχει την ικανότητα να την χρησιμοποιεί, όπως χρειάζεται. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται και εκκρίνεται από το πάγκρεας και συμμετέχει στο μεταβολισμό της γλυκόζης, η οποία είναι ένα είδος σακχάρου και αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας του σώματος.

Τα κύτταρα των μυών, του λιπώδους ιστού και του ήπατος των ατόμων με αντίσταση στην ινσουλίνη  δεν ανταποκρίνονται φυσιολογικά  προς την ινσουλίνη.  

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι γνωστή επίσης ως διαταραχή της ευαισθησίας της ινσουλίνης και η κατάσταση αυτή συμβαίνει, όταν το σώμα αδυνατεί να χρησιμοποιήσει κατάλληλα την ινσουλίνη, Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση των συγκεντρώσεων του σακχάρου στο αίμα, σε μη υγιή επίπεδα.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας μείζων παράγοντας κινδύνου πρόκλησης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, αθηρωματοσκλήρυνση, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακή νόσος.

Επίπλέον η αντίσταση στην ινσουλίνη των περιφερικών ιστών είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες πρόκλησης υπεργλυκαιμίας, που μπορεί να προκαλέσει καθολικά ή συστηματικά αποτελέσματα.

Έχει αποδειχτεί ότι, από τους μη φαρμακευτικούς παράγοντες, η κουρκουμίνη μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα της γλυκόζης περιορίζοντας την παραγωγή γλυκόζης στο ήπαρ, καταστέλλοντας την υπεργλυκαιμία που προκαλείται από τη φλεγμονώδη κατάσταση, διεγείροντας την κυτταρική πρόσληψη γλυκόζης, αυξορρυθμίζοντας τις εκφράσεις των γονιδίων GLUT4, GLUT2 και GLUT3, ενεργοποιώντας την ΑΜΡ κινάση, προάγοντας τη συνδετική της PPAR ligand, διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, βελτιώνοντας τη λειτουργία του παγκρέατος και περιορίζοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη [1].

Αποτελεσματικότερη κουρκουμίνη μέχρι σήμερα είναι η μικκυλιακή κουρκουμίνη Curcugkel, η οποία έχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα από τη φυσική σκόνη κουρκουμίνης κατά 18.500% [2].



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

 1. Anti-hyperglycemic and insulin sensitizer effects of turmeric and its principle constituent curcumin. Ghorbani Z, Hekmatdoost A, Mirmiran P. Int J Endocrinol Metab. 2014 Oct 1;12(4):e18081. doi: 10.5812/ijem.18081. eCollection 2014 Oct. Review.

2. Schiborr C1, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9. - See more at: http://curcumin.gr/page.php?pid=120#sthash.3ixcnjwC.dpuf

Childhood obesity and insulin resistance: how should it be managed? Ho M, Garnett SP, Baur LA.Curr Treat Options Cardiovasc Med. 2014 Dec;16(12):351



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Παθολογία: